TAIG

Alles wat maar te bedenken is met werkplaatstechnieken kan hier gevonden worden.

Moderator: Moderators

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

TAIG

Bericht door Mark2007 » ma dec 17, 2007 10:54 pm

Weet iemand een winkel in Nederland die TAIG spullen verkoopt, vroeger zat er in de vijzelstraat in Amsterdam schijnbaar een winkel maar of die nu nog bestaat ?

En op internet kan ik alleen dealers in Amerika en ENgeland vinden

Alex
Berichten: 304
Lid geworden op: za dec 10, 2005 12:25 am
Locatie: Westerkwartier prov.Groningen
Contacteer:

Re: TAIG

Bericht door Alex » di dec 18, 2007 7:15 pm

Mark2007 schreef:Weet iemand een winkel in Nederland die TAIG spullen verkoopt, vroeger zat er in de vijzelstraat in Amsterdam
Als je nu ook even uitlegd wat TAIG spullen zijn.......?
Goeten Alex

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

Bericht door Mark2007 » di dec 18, 2007 8:19 pm

http://www.taigtools.com/
ook bekend in Engeland onder de naam : http://www.peatol.com/
en in Nederland blijkbaar verkocht onder de naam grimberg

ArnoldS
Berichten: 89
Lid geworden op: zo mei 27, 2007 12:04 pm
Locatie: Amsterdam

Taig of andere kleine draaibank?

Bericht door ArnoldS » ma dec 24, 2007 8:55 pm

Hallo Mark,

Op de Nederlandse markt is deze kleine draaibank niet levensvatbaar. Er is zo veel concurrentie op het gebied van kleine draaibanken. Er zit nog een klein nadeeltje aan deze draaibank: de schaalverdeling (en daarmee ook de schroefspindels) is Brits imperiale maatvoering: in inches dus. In Groot-Brittannië is men echter verplicht om machines met metrische schaalverdeling te verkopen. Dus als je 'm toch in het buitenland moet kopen, koop 'm dan in Groot-Brittannië.

Het probleem blijft echter met alle kleine, betaalbare, niet van Chinese makelei zijnde draaibankjes: waar koop je zoiets in Nederland? Helaas nergens of je moet flink in de buidel tasten, want de Nederlandse middenstand wil best importeren maar dan moet je je behoorlijk vastleggen zonder dat je het apparaat hebt kunnen uitproberen! Elk draaibankje wat speciaal voor jou wordt geïmporteerd betaal je in Nederland zo'n 40% meer voor dan dat je het zelf importeert! Soms zelfs veel meer dan dat. Dat heeft te maken met het door de detaillist geachte risico.

Ik vraag me dus echter oprecht af hoe je tot je keuze gekomen bent. Wat waren jouw kriteria: goede kwaliteit oke, maar moest ie persé klein zijn?
Prijs misschien? Heb je wel eens gedacht aan een Cowells zie http://www.cowells.com/ Dit is een klein ambachtelijk eenmansbedrijfje die het persoonlijk contact met de klant hoog in het vaandel heeft. Dus ondanks de afstand naar Groot-Brittannië een goede service gegarandeerd. Het overwegen waard misschien?

Vriendelijke groeten en prettige kerstdagen,
Arnold

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

Bericht door Mark2007 » di dec 25, 2007 9:44 am

Hoi Arnold, het is namelijk zo dat ik al een taig draaibankje heb, overgenomen van een vriend van mij een tijdje geleden en ik wat extra onderdelen zoek als een bril en een freessupport enz, de taig draaibankjes zijn net zo nauwkeurig als een emco.

Alleen heb ik in Nederland nog geen winkel gevonden, er schijnt een winkeltje te zitten in de vijzelstraat in Amsterdam maar daar kan ik geen gegevens over vinden.

Een andere optie is een andere draaibank erbij, daar heb ik ook wel een optie staan bij iemand(omdta ik ook graag langsvoeding wil hebben e.d.) maar dan wil ik waarschijnlijk toch deze erbij houden (hij is te leuk om weg te doen).

Mark

ps mocht iemand een naam weten van het winkeltje in de vijzelstraat in Amsterdam of een e-mail/website dan hoor ik dat graag

Gebruikersavatar
Beunhaas102
Berichten: 470
Lid geworden op: do jun 22, 2006 11:22 pm
Locatie: Groenlo, Achterhøek

Bericht door Beunhaas102 » di dec 25, 2007 3:13 pm

Even voor de duidelijkheid, je hebt zon bankje;

Afbeelding

En je zoekt een bril ervoor en een freessupport;

Afbeelding
De wijzen komen uit het oosten, maar de slimsten uit de Achterhøek!

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

Bericht door Mark2007 » wo dec 26, 2007 10:56 am

Ja helemaal goed.

Die van mij heeft een wat andere behuizing eromheen en een andere motor/pulleys/drieklauw maar de basis is hetzelfde
Afbeelding

ArnoldS
Berichten: 89
Lid geworden op: zo mei 27, 2007 12:04 pm
Locatie: Amsterdam

Taig

Bericht door ArnoldS » wo dec 26, 2007 11:54 am

Wow Mark,

Dat is een mooi stukje huisvlijt! :shock:

Je hebt me wel een mooie eerste kerstdag bezorgd, want inderdaad heeft er vroeger een gereedschapswinkel in de Vijzelstraat van Amsterdam gezeten. Dus ik dacht: Ik kijk even wat oude 'Modelbouwers' er op na en misschien vind ik wel en advertentie van die firma. Een paar jaargangen uit de jaren tachtig leert dat er veel is verdwenen aan leuke kleine zaakjes, evenals de haardracht van de mensen van toen. :wink:

Ik kon helaas niets vinden in de oude Modelbouwers echter navraag bij familie en vrienden (want die waren er toch) ontdekte ik dat er inderdaad wel een gereedschapswinkel is geweest maar heden compleet weg is, inclusief het pand dat door slechte fundering moest worden gesloopt!
Het verhaal lijkt waarachter wel op die van metaalhandel H.L. Granaat http://www.granaat.com/ die onlangs de deuren sloot aan de Oude Schans te Amsterdam, ook doodzonde, maar ik hoop dat deze nog eens terugkomt.

Ik wens je een mooie tweede kerstdag.

Vriendelijke groeten,
Arnold

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

Bericht door Mark2007 » wo dec 26, 2007 1:27 pm

bedankt voor het compliment, het stukje huisvlijt is maar ten dele aan mijn hand toe te schrijven, het houtwerk van de draaibank is door een vriend van mij gemaakt(en ik ben er verder mee gegeaan), het schilderwerk, onderste kast en de wijze waarop de draaibank naar voren kan worden getrokken e.d. is weer van mijn hand net als de rvs achterplaat van de draaibank.

De veranderde knoppen van de draaiban zijn door mij gemaakt op deze draaibank, ipv een vast stompje messing zitten er nu meedraaiende knoppen op van rvs enz.

De drieklauw moet nog een keer uitgedraaid worden omdat daar naar mijn zin te veel slijtage is en dus een kleine slinger inzit.

Dit blijft een hobbie project en er zal in de toekomst wel waarschijnlijk een andere draaibank bij komen, een emco compact 8 zou mooi zijn enkel de 2e hands prijzen daarvan (op marktplaats) liggen buiten mijn budget.

Je bespaart me in iedergeval een reis naar Amsterdam om te kijken of er op de vijzelstraat nog een winkeltje bestaat.
Dergelijke winkeltjes zijn helaas zeer dun bezaaid tegenwoordig.

nog een fijne 2e kerstdag gewest en een gelukkig nieuwjaar (voor alle andere forum bezoekers ook trouwens).

Mark

Gompy
Berichten: 366
Lid geworden op: wo aug 01, 2007 10:43 am
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

Re: Taig

Bericht door Gompy » wo dec 26, 2007 2:26 pm

ArnoldS schreef:Je hebt me wel een mooie eerste kerstdag bezorgd, want inderdaad heeft er vroeger een gereedschapswinkel in de Vijzelstraat van Amsterdam gezeten.
Weet je zeker dat het de Vijzelstraat was, volgens mij zat hij op Het Rokin tegenoever de Nadorststeeg.
Ik heb me daar wat lopen te verlekkeren op een draaibankje wat in de etalage stond en zover als mijn geheugen dat toelaat, moet het dit draaibankje zijn geweest.
De prijs was als ik me niet vergis ~400 gulden, maar dan wel rond 1975......een kapitaal voor mij als schooljongen met een bijbaantje van 1,10 gulden per uur in de supermarkt.
Je hebt werkelijk een schitterend bankje ervan gemaakt, het zou zonde zijn om ermee te werken !

Gebruikersavatar
Beunhaas102
Berichten: 470
Lid geworden op: do jun 22, 2006 11:22 pm
Locatie: Groenlo, Achterhøek

Bericht door Beunhaas102 » wo dec 26, 2007 3:05 pm

Poeh dat ziet er wel sjiek uit zo met dat hout 8)

Ik was trouwens aan het kijken op Ebay WW, en voor 50 euro staat er een snelwisselhouder met 4 schuitjes, misschien ook handig (weet niet hoe vaak/veel je er mee draait, en of je het er voor over hebt)?
De wijzen komen uit het oosten, maar de slimsten uit de Achterhøek!

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

Bericht door Mark2007 » wo dec 26, 2007 5:02 pm

De prijzen zijn tegenwoordig iets duurder maar niet zoveel duurder, taig is nog goed betaalbaar als je bijvoorbeeld in Amerkia woont.

Ik heb een hoop beitelhouders en die kun je heel makkelijk verwisselen op deze draaibank doordat er gebruik gemaakt wordt van een t-slot dus een houder met schuitjes is ene beetje zonde.

de verticale freessupport kost bijvoorbeeld maar 62Dollar en een vaste bril maar 25 Dollar, dus als je het omrekent naar euro's is het niet duur, alleen het is zo'n eind zwemmen naar Amerkia :wink:
http://www.cartertools.com/catalog.html

Ik draai niet zo heel vaak en met deze temperaturen is het in de schuur ook geen pretje, maar op deze draaibank mis ik een paar zaken als een sterkere motor(niet makkelijk te veranderen nu) en een automatische langsvoeding om schroefdraad te kunnen snijden.

Mark

ArnoldS
Berichten: 89
Lid geworden op: zo mei 27, 2007 12:04 pm
Locatie: Amsterdam

Taig

Bericht door ArnoldS » wo dec 26, 2007 5:59 pm

@Reject:

Klopt! Aan het Rokin is er ook een geweest. Ik heb echter nog een lijntje uitstaan waarmee ik hopelijk een antwoord krijg op hoe deze winkel heeft geheten. Ik wil het namelijk ook graag weten.

@Mark:

Nou deze Taig is een uitstekend begin, hoor! Ik ben ook begonnen met een kleine draaibank, een Proxxon PD210. Achteraf gezien wel een veel te dure. Ik neem aan dat je nog jong bent. Mijn droomdraaibank kocht ik ook pas een paar jaar geleden rond m´n veertigste. Intussen leer je heel veel van de mogelijkheden en tekortkomingen van je Taig zodat je straks precies weet waaraan een volgende draaibank voor jou moet voldoen. Tegelijkertijd vul je je spaarpot om dit doel te bereiken.
Overgens deze links ken je waarschijnlijk al? http://www.lathes.co.uk/taig/index.html en http://www.cartertools.com/
We durven het niet altijd maar je kunt de spullen gewoon bestellen. Veelal wordt elke CreditCard geaccepteerd. Waarschijnlijk heb je geen creditcard maar mag je die van een familielid even gebruiken onder voorwaarde van terugbetaling van het besteedde bedrag, nou ja het is maar een ideetje... De prijzen zijn zeer aantrekkelijk in elk geval met die lage dollarkoers (€1,- = $1,35 ongeveer)
Ik heb ook een vertikaal support gesignaleerd bij HBM zie http://www.buitelaar.nl/comasy/template ... uctid=1164 die als twwe druppels water lijkt als die van de Taig.

Vriendelijke groeten,
Arnold

Mark2007
Berichten: 392
Lid geworden op: vr sep 07, 2007 4:05 pm

Bericht door Mark2007 » wo dec 26, 2007 9:34 pm

lol, voor mijn 40'ste zal niet lukken aangezien ik uit 1967 ben :lol:

De support bij Buitelaar lijkt inderdaad hetzelfde, de T sloten zijn inderdaad 5mm, alleen rekent Buitelaar dus meer dan het dubbele van wat hij in Amerkia kost, maar misschien dat de merknaam 'soba' ergens anders ook nog voorkomt, je weet maar nooit, bovendien als buitelaar ze verkoopt is de kans groter dat er ergens 2e hands een opduikt.

Een mooie machine voor mij zou een emco compact 8 zijn enkel de prijs rechtvaardigd niet in hoe vaak ik het gebruik(bovendien met drie kleine kinderen is het budget erg krap), in eerste instantie wilde ik een draaibank voor wat kleine dingetjes te draaien, busjes asjes knopjes enz alleen heb ik de eigenschap altijd weer lastigere dingen te gaan doen en dan red je het niet meer met de taig.

Maar ik heb geen super haast en een forumlid heeft een draaibankje staan die hij binnenkort overcompleet heeft dus wie weet wat er straks staat

Mark

Gebruikersavatar
Beunhaas102
Berichten: 470
Lid geworden op: do jun 22, 2006 11:22 pm
Locatie: Groenlo, Achterhøek

Bericht door Beunhaas102 » do dec 27, 2007 1:00 am

Waarom bestel je niet gewoon vanuit Amerika dan als ik vragen mag :oops: lijken me gunstige prijzen zeker met de huidige dollarkoers...

Verzending/betaling?
De wijzen komen uit het oosten, maar de slimsten uit de Achterhøek!

Plaats reactie